Wednesday, 1 November 2017

COLLEGE TUTUP?!

Assalammualaikum, hey guys! 

Its been a long time, and now im back. For your guys information, sis dah cuti almost 2 months and a half. Guess why? mesti you guys like "woah bestnya cuti lama" "OMG syoknya! nak cuti jugak". nu-uh, nope guys! i can say, cuti yang paling lama and im not happy at all. you know why? 💁

Here's the story guuuuys. Okay 1stly semua nya bermula masa cuti Hari Raya Haji tahun ni, at the beginning, students dapat cuti just for 1 week only. Tetiba, HEP pass kertas suruh aku tolong lekatkan dekat pondok guard, so kami pun baca lah, and kat situ tulis cuti extend jadi 2 weeks. OKAY. we're happy a bit, but still we know there's something wrong here but takpalah, kami just cuti macam biasa. the 2nd week cuti, aku and "some" students lain kami join Kem kepimpinan, kalau ikutkan aku tercalon untuk MPP so memang kena pi lah kem tu ikutkan. Kem tu about 3 days and 2 nights at Kedah. So masa kat kem, we're so happy sebab aku ada dengan kawan-kawan and busy dengan group masing-masing masa kat sana but then (im not sure hari kedua or last day) tetiba College buat 1 group and inform that our college ada problem and terpaksalah cuti dalam sebulan lagi 😱Oh wow, that time kami kat surau sebab solat subuh. Memang semua rabak lah time tu, susah hati fikir masa depan.

So kami balik dari kem, aku straight suruh bas hantar rumah terus sebab one way. Dan bermulalah detik kebosanan, kekeliruan dan kesedihan selama sebulan. Allahu, guys bayangkan aku dah masuk sem 3 but tetiba dapat berita College nak tutup? seriously i feel so weak and im down on my knees guys😢😢😢

But i have faith and tak putus asa keep on telling my own self and pujuk kawan kawan, jangan terus berhenti and tunggu keputusan college or else kalau berhenti jugak kami terpaksa ulang sem 1 balik. (Oh okay yeah macam buat teruk walaupun baru sem 3) but trust me guys, once dah selesa at one place kita rasa sedih sangat nak tinggal. But thats okay, the worst part is, Atirah kawan aku from KL terpaksa berhenti, atas permintaan parents dia. oh God Ive lost her 💔(ill tell about her in another post).

Sambung pasal college guys, sepanjang tempoh cuti, memang banyak drama lah dalam group college, ada yang maki hamun, ada yang back up college, memang heartbreaking moment ever i can say 😔. Mostly banyak yang mental koyak sebab bukan semua dari family orang berada right. And paling best, semua sakit hati bila datang part makcik sedara, tok sedara, tokwan tok nenek semua yang jumpa akan tanya "bila habis cuti?""belajar mana sekarang?""lamanya cuti?" yang senior-senior pulak lagi sedih tengok ramai kawan-kawan yang dah grad baru-baru ni. Only Allah knows our feeling.

After 1 month and 2 weeks kami cuti, tiba-tiba dapat berita kena extend cuti lagi 2 bulan. Ya Allah memang makin ramai lah yang mental koyak, and berhenti college. College aku college swasta, and tak ramai pun students, alih-alih muka yang sama ja asyik nampak. so after this lagi berkuranglah golongan manusia kat college sayeeeee 💁

nak dijadikan cerita kami terpaksa tunggu sampai 31/10/2017(semalam), and Alhamdulillah setelah 2 bulan tunggu dengan sabar, akhirnya dapat berita positive dari pihak college yang kami akan bermula kuliah semula pada hari Isnin hadapan(6/11/2017). Im so grateful, bersyukur tak terkata, usaha college and aku tunggu selama tempoh cuti tak sia-sia. That's all guys! my 1st experience hadap college hampir nak tutup, tapi dengan usaha pihak college, Alhamdulillah minggu hadapan aku boleh sambung semula pengajian aku dalam Diploma Information Technology. Amin.

Just one thing guys, dugaan apa pun jadi kat kita, never lose hope. Keep on praying because Allah is listening. 💕



Thursday, 19 January 2017

Tutorial : Letak Button Follow Twitter Di BLOG!

Assalammualaikum w.b.t 🍓

Okay memandangkan sekarang ramai yang pakai twitter, mesti ada yang nak letak button follow di blog jugak kan! boleh sangat-sangat okay sis & bro, follow step simple yang i nak bagi untuk you guys, kalau menjadi dont forget to leave your comment, kalau tak jadi pun comment jugak, inshaallah bisa diatur ya! 😜
EXAMPLE 💙

Firstly, Click HERE!

step 1 : bila you guys dah buka link tadi, akan datang ke page seperti di bawah kan? kalau ada tahniah! pertama sekali awak boleh type dulu twithandle! contohnya @haninfisal kat situ. (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 2 : bila dah type, nampak tak ada arrow? tekkan arrow tu okay! 😉 (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 3 : bila tekkan arrow tadi, directly kita akan nampak yang ni kan? pilih TWITTER BUTTONS, bukan yang sebelah tu tau! (click pada gambar untuk lebih jelas)



step 4 : bila dah click twitter buttons tadi, akan keluar macam ni pulak! you guys kena choose FOLLOW BUTTON! jangan choose mention button pulak 😥 (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 5 : dah habis pilih yang tu, ha nampak tak macam yang dalam gambar?(click pada gambar untuk lebih jelas). boleh tekan copy code tu okay! ;)

step 6 : Dah copy code tu, awak semua boleh lah paste di... alamak i lupa! kat mana ya? hahaha just kidding! 😂😂 Go to Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/Java Script kemudian paste pada ruangan content dan save! and you are finish, well done! 😘


Thanks For Reading :)